Almás sütőtökleves
Hozzáadás a kedvencekhez

Almás sütőtökleves

80 min 55 min Könnyű 6 adag

Biztosan próbált már otthon sütőtök krémlevest főzni. Mi nagyon szeretjük egyszerűsége, ugyanakkor tápértéke miatt. Ezért hagyományos verzióját az alma ízével még különlegesebbé tettük, mert nagyszerűen társul a sütőtök ízéhez.

Elkészítés

156 kcal 2g fehérje 10g zsír 16g szénhidrát

Összetevők

hokkaido-toek, alma, fokhagyma, olivaolaj, kakukkfu, mogyorohagyma, zoldsegalaple, so, bors

Elkészítés

Hevítsék a sütőt 180 °C-ra.

Tisztítsák meg a tököt, kanalazzák ki a magházát, majd vágják kisebb darabokra, az almát úgyszintén. Vágják a fokhagymát vékony szeletekre, a mogyoróhagymát apróra.

A sütőlapot fedjék le sütőpapírral, majd terítsék szét rajta a tök-, az alma- és a fokhagymaszeleteket.

Ezután locsoljanak rá 2 evőkanál olívaolajat és szórják meg kakukkfűvel.

Tegyék a sütőlapot az előmelegített sütőbe, majd süssék 170-180 °C-on kb. 35 percig.

Egy fazékban melegítsenek meg 2 evőkanál olívaolajat, tegyék rá a mogyoróhagymát, majd közepes lángon dinszteljék 5-7 percig.

Ezután tegyék rá a megsült tököt, az almát és a fokhagymát, öntsék rá az alaplevet, majd főzzék további 15 percig.

Ha megfőtt a leves, hagyják kissé kihűlni, ezután turmixolják össze botmixerrel.

Ízlés szerint sózzák, borsozzák meg, majd osszák a levest 6 tányérba és tálalják.

Tipp

A sütőtök közepét ne dobják ki. Szedjék ki a magokat, majd pirítsák meg száraz serpenyőben (elég 1 perc, közepes lángon), majd díszítsék a levest a magokkal. Tehetnek a levesbe napraforgómagot, tejfölt (12% zsír) és petrezselymet.