A Jókat eszünk már Mandimu 🩵

Rozskenyér/Rugbrød - alaprecept

Rozskenyér/Rugbrød - alaprecept

0 min 0 min Könnyű 40 darab

Ki tudna ellenállni a friss, ropogós kenyérnek, aminek mérföldekre száll az illata? Hisszük, hogy alig valaki. Mit szólna a házi kenyérsütéshez, méghozzá rozslisztből, ami csupa rost és ásványi anyag?

Recept

Hozzáadás a kedvencekhez

Elkészítés

110 kcal 4g fehérje 3g zsír 18g szénhidrát

Összetevők

rozskorpa, buzadara, lenmag, napraforgomag, rozskovasz, mez, viz, rozsliszt, toenkoelybuzaliszt, so

Elkészítés

Egy nagy tálban keverje össze a korpát, a darát, a lenmagot és a napraforgómagot.

Keverje hozzá a rozskovászt és a mézet.

Öntsön a tálba 700 ml vizet, majd keverjen ki belőle tésztát.

Fedje le fedővel vagy tegye rá a tál tetejét, majd szobahőmérsékleten hagyja állni kb. 6 órán keresztül.

A 6 óra elteltével tegye a tálba a kenyérlisztet, a tönkölylisztet és a sót, majd keverje össze.

Hagyja újabb 1 órán át állni.

Ezután felezze meg a tésztát, és öntse bele két kikent kenyérformába. (mi két 30 cm hosszú formát használtunk).

Mindkét formát fedje le konyharuhával, majd kb. 1-2 órán át hagyja megkelni a tésztát.

Hevítse a sütőt 170 °C-ra.

Vegye le a konyharuhát mindkét formáról, tegye az formákat az előmelegített sütőbe, és süsse 170-180 °C-on 1 órán keresztül.

*A házi rozskovász receptjét megtalálja weboldalunkon.

Tipp

A tészta tetejét sütés közben 30 percenként hintse meg egy marék napraforgómaggal és tökmaggal.